Borneo Food Recipe : Pucuk ubi goreng (Kenyah style)

 


Untuk hari ini, saya akan kongsikan resepi Pucuk ubi goreng (Kenyah style)/ Tung ubi.  Tung ubi atau pucuk ubi goreng sememangnya tidak asing dikalangan orang Kenyah.

Semasa zaman sekolah menengah rendah saya di SMK Belaga, selepas ibadah di gereja dan balik semula ke asrama, nasi putih, pucuk ubi goreng dan kacang hijau aiskrim akan selalu dibeli dan itulah nostaligia paling manis. Juga, setiap kali pulang bercuti, my mum akan menyediakan bekal pucuk ubi goreng dan lia akaw untuk bekalan di asrama. Sememangnya, pucuk ubi ini memang sesuatu yang tidak saya lupakan. Ia penuh kenangan dan sedap!
Okay lah, macam mau menangis pulak bila fikirkan semua kenangan dengan tung ubi ini.
Without further due, mari kita memasak pucuk ubi goreng ( Kenyah style).

Bahan- bahan:
- Bawang merah dihiris
- Garam secukup rasa
- Minyak masak
- Pucuk ubi seperti dibawah



Cara- cara memasaknya:
Disini ada step by step nya dan tips untuk pucuk ubi goreng.

Hasilnya...
YUMMY! Sungguh sedap dan membuatkan tambah nasi beberapa kali.










Launching My New eBook: Job Searching Strategies for Experienced Professionals
5 Kebaikan Chia Seeds untuk Kesihatan dan Cara Mengamalkannya

0 comments